Ľudia v mnohých krajinách už boli nútení vypustiť cibuľu z receptov pre
premrštené ceny, ktoré sú dôsledkom akútneho nedostatku tejto bežnej
zeleniny. Rast cien cibule zasiahol ako prvých obyvateľov Filipín a
podnietil tamojšiu vládu, aby začala vyšetrovanie kartelov.
Správa Bloomberg však naznačuje, že ceny cibule na celom svete stále
stúpajú a podporujú infláciu. Krajiny ako Maroko, Turecko či Kazachstan
už prijali opatrenia, aby zabezpečili jej dodávky.
Podľa OSN a Svetovej banky nedostatok a následný rast cien cibule už
ovplyvňuje aj ceny iného ovocia a zeleniny, ako sú mrkva, paradajky,
zemiaky, jablká a obmedzuje ich dostupnosť na celom svete.
Cibuľa je základnou surovinou vo všetkých svetových kuchyniach a patrí
medzi najviac konzumovanú zeleninu na svete. Ročne sa vyprodukuje
približne 106 miliónov metrických ton cibule, čo sa rovná kombinovanej
produkcii mrkvy, repy, čili paprík, papriky a cesnaku.
Nárast jej cien spôsobili viaceré faktory, od nepriaznivého počasia po
geopolitické napätie. Katastrofálne záplavy minulý rok v Pakistane,
mrazy, ktoré poškodili zásoby v strednej Ázii a ruská vojna na Ukrajine
sú niektoré z hlavných dôvodov. Producentov cibule v severnej Afrike
zase zasiahlo veľké sucho a zvýšenie cien osiva a hnojív.
V Kazachstane prudko stúpajúce ceny cibule prinútili úrady využiť
strategické zásoby a zakázať jej vývoz. Podobný krok nedávno zaviedli aj
Kirgizsko, Uzbekistan a Tadžikistan. Dokonca aj Azerbajdžan stanovil
limit na predaj cibule.
Nedostatok cibule a prudký nárast jej cien predstavujú problém, pretože
môžu vyvolať akútnu potravinovú krízu tým, že zvýšia ceny ďalšej
zeleniny a ovocia bohatého na živiny. Podľa údajov OSN si zdravú stravu
nemôžu dovoliť viac ako 3 miliardy ľudí.
"Mať dostatok kalórií nestačí," upozornila Cindy Hollemanová z Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). "Kvalita
stravy je kritickým spojením medzi potravinovou bezpečnosťou a výživou.
Zlá kvalita stravy môže viesť k rôznym formám podvýživy," dodala.
Zatiaľ čo mnohé vlády sú ochotné dotovať dovoz pšenice alebo múky, aby
boli ľudia spokojní, pestovatelia zeleniny majú len obmedzenú podporu.
Výsledkom je, že svet produkuje príliš veľa škrobových zŕn, cukru a
rastlinných olejov, viac než je potrebné z hľadiska výživy, ale len asi
tretinu potrebného ovocia a zeleniny, povedal Tim Benton, riaditeľ
výskumu nových rizík v Chatham House v Londýne.
Rovnako ako chlieb, aj cibuľa tak ukázala potenciál vyvolať občianske nepokoje.
"Kľúčové obilniny sú skutočne dôležité pre určitý druh symbolického
fungovania globálnej potravinovej bezpečnosti. Avšak pre mnohé krajiny
sú dôležité aj ďalšie veci, pokiaľ ide o udržanie spokojnosti
obyvateľstva. Toto je v istom zmysle vrchol ľadovca," dodal.